Sidste nyt

Medlemsportræt nr. 8: Mette Duekilde (medl. nr. 516)

MetteDueEn nyudklækket formand, der på sin forenings vegne ser positive toner i samfundet

Mette Duekilde blev i marts måned valgt som formand for Danske Naturisters landsforening. Hun er til friluftsliv, musik og sang, og bare sådan generelt helt nede på jorden. Mette nyder det fællesskab, der er i Danske Naturister, hvor hun synes folk har en afslappet og åben livsindstilling, der gør, at man snakker rigtig godt med hinanden.

Hvordan kom du ind i foreningen Danske Naturister?
”Den nystiftede forening DUN blev omtalt i et indslag i tv-avisen i 2001, og det var faktisk min mand, der foreslog, at det kunne være spændende at kigge lidt nærmere på det. Solbakken, som blev nævnt i indslaget, havde jeg selv opholdt mig meget på som barn, idet jeg faktisk er vokset op som naturist, og mine forældre var medlemmer af netop Solbakken – så tanken var ikke ny for mig. Da vi fandt ud af, at der var et fællesskab omkring det, og tilmed mange unge mennesker, kunne vi hurtigt blive enige om, at det var noget vi ville prøve. Både dengang og sidenhen, fandt vi nogle mennesker, som vi syntes, at vi snakkede rigtig godt sammen med, og som havde mange interesser, der svarede til vores egne. På vores første sommerlejr samlede vi et helt sangkor, der sang flerstemmigt, og det synes jeg var hel vildt sjovt.”

Hvorfor stillede du op til landsbestyrelsen her i år, og hvad er vigtig for dig ved foreningen?
”Efter 10 år som aktivt medlem, både i lokalforeninger, og sådan fritgående aktiv, syntes jeg, at det var på tide at gøre en indsats i landsbestyrelsen. Noget, der betyder noget for mig er, at vi er en værdipolitisk forening, der arbejder for kropskultur, respekt for sin egen krop, og for retten til at være nøgen, når det er naturligt. Folk i foreningen har en meget afslappet og åben livsindstilling, men er jo egentlig ellers meget forskellige, og det er netop en del af ideologien – man ser ikke forskellene, når man alle sammen er nøgne. Statusmarkører i tøjet har man ikke med sig.”

Statusmarkører…?
”Ja, jeg ville jo heller ikke gå op i status selvom jeg godt kunne se, om folk har kedeldragt eller jakkesæt på, men det er mere hele omgangsformen, der bliver en anden i naturistfællesskabet. Det er selvfølgelig også noget med, at når man er i naturistsammenhæng, har man allerede erklæret, at ’jeg er med’ i et fællesskab, som er anderledes end så mange andre. Man er ikke så fremmed for hinanden, og man behøver ikke at starte helt fra bunden med at finde ud af, om man nu har et eller andet til fælles med de andre, for det har man jo allerede erklæret, at man har.”

Ønsker du, at naturismen bliver større i Danmark?
”Ja, det er klart. Jeg vil håbe, at alle, der bader nøgne – om det så er fordi de er vinterbadere, eller godt kan lide at bade nøgne ved en øde strand – melder sig ind i Danske Naturister, netop fordi det er en værdipolitisk organisation, som prøver at arbejde for retten til at være nøgen, og for forståelsen, at det er en naturlig ting at være nøgen.”

Hvad vil du arbejde for på foreningens vegne?
”Jeg vil gerne arbejde for at gøre nøgenkultur mere accepteret. Rundt omkring på de danske strande, hvor det er tilladt at være nøgen, er det for eksempel ikke altid helt accepteret af de andre strandgæster. Jeg vil gerne være med til at åbne op for, at nøgenkultur er en del af et almindeligt liv, og ikke noget, der kun foregår på særlige naturistpladser. Derfor har vi f.eks. en indsats, der prøver at få åbnet op for mere nøgencamping på ganske almindelige campingpladser.”

Hvordan føler du, at samfundet er stemt overfor naturismen?
”Jeg synes faktisk, at der er nogle positive toner – for eksempel har vi fået lydhørhed i Friluftsrådet for vores ønske om nøgen-vandre-muligheder – det er noget, de godt vil gå ind og støtte os med. Modsat synes jeg, at der også er nogle tendenser, der peger den anden vej – for eksempel at mange teenagepiger har tendens til meget stor kropsforskrækkelse – nogle så stor, at selv folk, der ikke er naturister kan få øje på, at det altså ikke er sundt. Men alt i alt synes jeg faktisk, at det går den rigtige vej i form af nogle tendenser, der går i retning af, at en krop den gerne må være naturlig – og så føjer vi naturister det yderligere på, at i nogle situationer er det naturligt, at kroppen er nøgen. Vi skal i samfundet generelt måske vende lidt rundt, og acceptere vores egne og hinandens kroppe lidt mere, og det gør man jo bedst ved at se hinanden, som man ser ud.”

Danske Naturisters nyudklækkede formand Mette har sammen med sin mand en søn på 16 og en datter på 19, og alle familiens 4 medlemmer er i en eller anden form tilknyttet naturistmiljøet.

Epilog

Tjek denne

Medlemsportræt nr. 10: Michael Kristensen (medl. nr. 2514)

Fakta: Michael er 51 år gammel. Han bor i Kalundborg og arbejder som elektriker. Michael …

4 Kommentar

 1. Gitte og Jørgen Nielsen

  Vi syntes det er dejligt at vi har fået en pige som formand, lidt sjovt ord til en pige, men alligevel stort tillykke til Mette, håber du får god vind i sejlene 🙂
  MVH Gitte og Jørgen

 2. Søren C V Frank

  Tillykke til DN med den nye formand/kvinde , jeg/vi glæder os til det fremtidige samarbejde
  VH Søren , Dansk Naturist Union.

 3. Skønt at høre Mette.

  Jeg har altid været mod foreninger. De lukkede samfund. Med din udtalelse sker der måske snart noget andet:

  Din kommentar: “Jeg vil gerne være med til at åbne op for, at nøgenkultur er en del af et almindeligt liv, og ikke noget, der kun foregår på særlige naturistpladser”

  Bliver det så også muligt at få rykket vores årlige ø-tur til et tidspunkt på året hvor det er varmt. Det er som om at vi kun kan være nøgne når der ikke er andre til stede.

  Jeg glæder mig til kommende forandringer.

  Hilsen
  Kim