Sidste nyt

Om nøgenkultur

Hvordan nøgen?

 • 2cc048859dDe fleste er nøgne, når de går i bad. 
 • Nogle er nøgne, når de sover. 
 • Man kan også bare være nøgen, når man føler det naturligt. 

Man kan også bare være nøgen, når man føler det naturligt.
Man kan godt være helt naturligt nøgen - ganske enkelt fri for tøj - uden at lægge noget mere kompliceret eller seksuelt i det. Det kan være en stor overvindelse at være nøgen sammen med andre første gang. Men de fleste glemmer hurtigt den usikre fornemmelse af nøgenhed og det bliver en rar oplevelse, som de har lyst til at gentage.

For nogle handler det ganske enkelt det at være fri for tøj, når det ikke er praktisk eller behageligt. Det kan være som vinterbader, på stranden om sommeren eller derhjemme i haven.

For nogle betyder social nøgenhed en ændring i deres forhold til deres egen krop og til andres forskellighed. For mange giver det øget selvværd at få et afslappet forhold til sin krop. Mange oplever en større åbenhed og ærlighed med andre mennesker og bliver mere sociale og glade. Det kan styrke identiteten at opleve sig selv uden en facade af tøj. Sammen med andre nøgne bliver man opmærksom på den utrolige variation mellem kroppe - og man opdager at de færreste ligner Miss Universe! Social nøgenhed kan blive en livsstil for psykisk sundhed.

Fælles for alle der nyder at være nøgne er oplevelsen af frihed ved at være fri for tøj og for kulturens snævre definition af kroppen som sexobjekt. Frihed til bare at være sig selv uden "tilsætningsstoffer". Frihed til at møde andre som de er. Man kan være nøgen i alle mulige almindelige og hverdagsagtige sammenhænge, under forudsætning af, at man ikke støder og forarger andre. Vi opfatter nøgenhed som et udtryk for det mest autentiske og naturlige et menneske kan være. Vi ønsker at fremme en kultur, hvor nøgenhed er fri, naturlig og neutral.

Vi tager afstand fra nøgenhed, hvor man ikke tager hensyn til andre eller ligefrem søger at forarge eller vise sig frem.

 

En definition på naturisme:

"Naturisme er en livsstil, hvor mennesker uden kønnenes adskillelse færdes uden tøj, når vejr og omgivelser gør det naturligt med henblik på øget selvrespekt, respekt for andre og for miljøet."
International Naturist Federation

Ordbog

Danske Naturister ønsker at fremme en kultur hvor nøgenhed er:

 • Almindelig
 • Neutral
 • Enkel
 • Fri
 • Naturlig
 • Behagelig
 • Udramatisk
 • Uproblematisk
 • Ufarlig

Hvis man ønsker at sætte en særlig betegnelse på denne kultur, kan man fx kalde det:

 • Nøgenkultur
 • Nudisme
 • Naturisme
 • Social nøgenhed
 • Naturlig nøgenhed

Nudisme kommer af nudus, som betyder nøgen på latin. Naturisme kommer af natur, latinsk for fødsel, der betegner noget medfødt og naturligt, som fx vores krop. Mange foretrækker ordet naturist, fordi det lægger vægt på det naturlige, frem for på nøgenhed i sig selv.

Ifølge ordbogen er naturisme og nudisme det samme: nøgenkultur. I 1930'erne var nudisme den mest brugte betegnelse. Nudisme blev med tiden et belastet ord på fordi mange opfattede nudisme som nøgenhed i mere eller mindre seksuelle sammenhænge.

Derfor begyndte man at bruge ordet naturisme.

8 Kommentar

 1. Hej.
  Kan man være naturist, uden der ses på naturlige skævheder.?
  Mvh. Sven

  • Hej
   Det er ikke alle der er skabt perfekte.
   Vi har nok alle noget ved os selv som vi ikke er tilfreds med.
   Min mor sagde til mig som barn,
   det skønneste syn hun havde set var to gamle mennesker komme gående hånd i hånd på Rømø fri badestrand.
   De havde mange ar på kroppen, men den frihed/glæde de udstrålede, det skønneste syn hun havde set.
   Jeg har fået det bedre med mig selv siden jeg gav mig selv lov til at andre kunne se mig
   som jeg nu engang ser ud med eller uden tøj, med de ar jeg har fået igennem livet.
   I dag er jeg 54 år og fortrudt at jeg ikke turde give mig selv lov til at blive set af andre hvor jeg er nøgen.
   Desværre er det os naturister skal gå i frygt for at der måske kan komme en der ikke kan tåle at se bar hud, og der for ringer til vennerne “politiet” og vil have de skal komme ud og sige god dag kan du/I ikke få lidt tøj på måske få en hilsen at betale til dækning for deres køretur.
   Min holdning kan jeg ikke lide det syn jeg ser må jeg se den anden vej.
   Der burde være plads til alle, respekt tror jeg er en mangelvare i dag, desværre.

  • Hej Sven

   Her må svaret være et klart nej. Selvfølgelig vil man som kvinde blive bedømt på sine uperfektheder hvis man smider tøjet for andre. Hvis man er grim og det hele hænger så bør man beholde tøjet på, ikke bare for at undgå at blive bedømt, men af hensyn til andre, der jo kunne væmmes ved det ækle syn af deller, hængepatter, mm. . Kvinder bør primært smide tøjet hvis det meste sidder forholdsvist stramt. Brian

   • Hej Brian

    De samme regler må vel så også gælde mænd?

    Men jeg vil sige, at det er et sørgeligt syn du har på dine medmennesker og deres kroppe. Hvorfor ikke blot acceptere andre som de er og nyde deres selskab fremfor at bedømme og dømme dem?

    Hvorfor skulle vi dog ikke alle have lov til at nyde friheden ved at være nøgen? Ja, vi ser alle forskellige ud – og hvad så? Hvis du væmmes så meget over hvordan andre ser ud, så burde du måske se lidt indad. Er du selv perfekt? Næppe! Og ellers er det kun på lånt tid. Hvorfor stille en masse krav til dine medmennesker, som du ikke selv kan leve op til? Hvilken nytte har det? Udover at ødelægge dit eget og andres liv?

 2. Jeg så at man kan blive dømt/anklaget for at “fremvise sin erektion”… Men hva gør man så i det tilfælde at “flaget hejses” hver gang man smider tøjet….? Altså uden der ligger nogen seksuelle tanker bagved… Men sådan er jeg bare indrettet….
  At minus bukser er lig med rejsning….

  Altså ikke helt til tops hele tiden, men sådan en mellemting…. (og hvis der så var nogen unge i bikini som kiggede, så hjalp det selvf lidt på udstrålingen – uden dog forkerte tanker…. Jeg er lykkelig gift, og ku aldrig finde på noget forkert)

  Jeg var på en nøgenbade strand idag, der var godtnok langt imellem folk, og når man kom i nærheden blev de lidt nervøse…
  Er det blot naturligt man ændre lidt størrelse op og ned, når man går en tur på stranden hvor andre kan se én?
  Jeg gik godtnok en lang strækning inden jeg kom til den del hvor der var andre naturister…. (men det var altså DEM som var lidt nervøse… Men sådan er tyske naturister måske? Holder sig meget for sig selv….
  Jeg har ellers læst at naturister er meget sociale…
  Det ændre sig måske med tiden…. Idag var første gang hvor jeg ik kun badede nøgen, men også gik en lang tur på stranden (jeg styrede selvfølgelig i en stor bue uden om børn/familier)…
  Det var UTROLIGT befriende…. Intet at være flov over…. Tjo… Ville måske ha været flov hvis jeg var kommet direkte op af det kolde vand….. Man vil jo helst ik se alt for lille ud.

  • Bent Konrad Andersen

   Kirlu er du ny naturist ? så kan jeg berolige dig med at det det går over når du bliver vant til at være nøgen sammen med andre prøv at deltage her i vinter når Danske Naturister har nøgen svømning jeg tør godt love dig at det ikke sker for dig der da der er et godt socialt sammenhold og din tanker vil være andre steder den frygt du har det skal ske er noget som jeg og nok mange som havde dengang vi var ny naturist

 3. hej jeg er en pige på 16, som kan lide og være nøgen, er der en aldersgrænse for at deltage og være medlem

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *