Sidste nyt

Naturstyrelsen bekræfter at det er tilladt at være nøgen i skoven

I en ny notits på Naturstyrelsens hjemmeside slår man fast at det er ok at være nøgen i skoven og at nøgenhed i sig selv ikke er på kant med loven.
Naturstyrelsen skriver blandt andet:
“… skovens gæster må gerne være nøgne, men de skal opføre sig anstændigt…
Nøgenhed i naturen er aldrig i sig selv ulovligt. …
Man får derfor intet ud af at protestere mod naturister. Og man må heller ikke forulempe eller chikanere nøgne skovgæster, fx ved at lure.”

Hos Danske Naturister er man særdeles begejstret for Naturstyrelsens positive udmelding:

“Naturstyrelsens holdning til nøgne gæster i skoven er en glædelig nyhed for friheden til at opleve naturen nøgen”, siger Mette Duekilde, formand for Danske Naturister. “Vi hilser det meget velkommen at man nu generelt kan færdes nøgen i naturen, ligesom det er situationen på de danske strande. Der er jo plads nok i skoven til alle, så vi mener det er helt oplagt at anvende praksis for frihed til påklædning i skoven som på stranden. Det er en særlig naturoplevelse at kunne mærke naturen med hele sin krop, fremfor at være pakket ind. Så det tror vi mange naturelskere vil benytte sig af når vejret indbyder til det – hvis de vel at mærke er klar over at muligheden findes”

Lovgivningen i Danmark sætter ingen faste rammer for hvor og hvornår man må være nøgen. I Ordensbekendtgørelsen står der:
“Det er forbudt at udvise uanstændig eller anstødelig opførsel, der er egnet til at forulempe andre eller vække offentlig forargelse.”

Siden 1976, hvor emnet var oppe at vende i Justitsministeriet, har man fortolket denne formulering sådan at det er tilladt at være nøgen på stranden, men at nøgenhed andre steder kan være på kant med Ordensbekendtgørelsen hvis nogle konkret føler sig stødt. Det vil dog altid være en vurdering af om handlingen er “egnet til at forulempe andre eller vække offentlig forargelse”, da det at blive stødt er en subjektiv oplevelse. IMG_8154

Siden 2010 har Danske Naturister taget initiativ til en række nøgenvandreture og nøgenpicnics i skove og parker, hvor man har kunnet deltage i så lidt eller meget tøj som man foretrækker. Praksis har været at indhente tilladelse fra ejeren af de offentlige arealer og orientere Politiet om begivenheden og tilladelsen fra lodsejeren. I Politiets konkrete vurdering af om nøgenheden er “egnet til at forulempe andre eller vække offentlig forargelse” har det vægtet højt at begivenheden skete med lodsejerens tilladelse. Med Naturstyrelsens nye udmelding lader det nu til at det ikke længere er relevant at indhente tilladelse og orientere Politiet for at være nøgen i statens skove, da Naturstyrelsen generelt ikke ser nogen problematisk i at være nøgen i sig selv. Det gør det langt nemmere for den almindelige skovgæst at bruge friheden til at være nøgen i naturen.

Kildemateriale:

Naturstyrelsens notits:

http://naturstyrelsen.dk/naturoplevelser/regler-i-naturen/sex-i-naturen/
Danske Naturisters redegørelse om lovgivning:
http://www.naturister.dk/lovgivning/

Nøgenvandreture:
http://www.naturister.dk/vandreture/

Pressemeddelelsen skrevet og udsendt af Kim Bindesbøll

Tjek denne

Program for landslejr 2024 på Langeland

Den 6. – 9. juni 2024 inviteres medlemmer af Danske Naturister med på landslejr på …

8 Kommentar

 1. Troels Jørgensen

  Skønt, så mangler vi blot de parker der almindeligvis bruges til soldyrkning.

 2. Carsten Wagner

  Det er jo lidt genialt, at vi nu kan færdes som naturister med forhåndsgodkendelse 🙂 Jeg undersøgte på Naturstyrelsens hjemmeside hvilke områder de administrerer, og hvor vi har fri adgang. Alene i Odsherred fandt jeg:

  Sonnerup Skov
  Rørvig Sandflugtsplantage
  Korshage
  Hov Vig
  Nakke Skov
  Højby Sø
  Nygård Sø
  Grønnehave Skov
  Annebjerg Skov
  Ellinge Indhegning
  Ulkerup Skov
  Stokkebjerg Skov
  Kongsøre Skov
  Grevinge Skov
  Jyderup Skov (ved Vig)
  Høve Skov
  Kårup Skov

  Jeg bor kun 400 m fra Kårup Skov, og jeg er mange gange løbet nøgen rundt i den tidligt om morgenen. Hvis vi skal tage Naturstyrelsens udmelding seriøst, kan jeg vel gøre det på alle tider af døgnet ?

  • Mette Duekilde

   Friluftsrådet har også taget denne nyhed med i deres nyhedsbrev og en af deres konsulenter udtaler ”Friluftsrådet er enig med Naturstyrelsen i og glad for, at myndighederne nu melder klart ud, at det er lovligt at være nøgen i skoven og på stranden. Vi har den oplevelse i Friluftsrådet, at der skal være plads til alle friluftsaktiviteter og desuden mener vi, at naturister er ganske gode til at tage de fornødne hensyn til andre strand- og skovgæster ” siger Anker Madsen, chefkonsulent i Friluftsrådet.

 3. Carsten Wagner

  Der er et bedre kort over hele landets statsskove her:

  http://naturstyrelsen.dk/naturbeskyttelse/skovbrug/statsskovene/

 4. friluftsløberen

  Jeg har gennem mange år løbet helt nøgen i skoven, også om dagen. Af og til mødt andre løbere og skovgæster, uden at blive anråbt, kun mødt et par positive kommentarer. men hvis man skulle blive anmeldt, vil politiet så have den samme holdning som friluftsrådet ?.
  jeg har aldrig stoppet op eller provokeret, kun hilst og løbet videre, det kan vel ikke være at forulempe andre.
  er der nogen der har erfaringer ?

 5. Jeg har også både løbet og gået gennem skoven helt nøgen i flere år. Man møder jo helt uundgåeligt andre
  skovgæster, folk på mountainbikes og folk der er ude og plukke svampe, jeg har kun fået friske og venlige hilsener, her er der tale en skov der består af mange sekundære stier og egentlige skovveje. Det har altid været om dagen og rutelængden har som regel været 10-15 km Jeg vil mene at politiet de fleste steder er godt orienteret så der vil ikke være noget problem, så længe man blot færdes nøgen. Nøgenhed i sig selv ikke er på kant med loven. Så spring ud i det, det er ganske uproblematisk! Hvis nogen har kendskab til en politikreds
  der ikke er opdateret med hensyn til naturstyrelsens udmelding om at være nøgen i skoven kunne de jo skrive det her.

 6. Skovnaturisten

  Et sted jeg vil anbefale til nøgenvandring som jeg selv har brugt flere gange er området ved Gurre sø. Skoven hedder Gurre Vang som er under naturstyrelsen. Jeg begynder min tur fra Gurrevej og går først ned af Søvej hvor jeg går ned til søen og følger den sti der er langs søen hvor man kan gå cirka 7 km, det sidste stykke øst for søen er privat skov hvor jeg stopper og går samme vej tilbage, så turen kan sagtens komme op på en varighed af 4 timer. Det er en meget smuk og varieret tur med mulighed for at nyde sin frokost undervejs ved de særlige pladser med mulighed for at grille som naturstyrelsen har anlagt.