Sidste nyt

Unge kvinder fik klager over topløs solbadning

Nedenfor gengives Torben Larsens, formand for Danske Naturister, indlæg i Politiken den 1/8 2021 i forbindelse med sagen om to kvinder, der har modtaget klager over, at de solbader topløse på deres altan.

Så skete det igen. Endnu en grundløs klage over nøgen hud i det offentlige rum. Jeg tænker selvfølgelig på indlægget ’Vi vil have lov til at have bare bryster på altanen’ af Sofie Rømer Henriksen og Salka Stougaard Rafn bragt i Politiken tirsdag, den 27. juli 2021.
Her bruger de krænkede ejendommens bestyrelsesforkvinde som budbringer i stedet for at henvende sig personligt til pigerne. Dette er typisk for den slags klager. De krænkede tør ikke stå ved klagen og vælger anonymiteten, dels for at undgå en ubehagelig konfrontation, dels fordi de i virkeligheden ikke har nogen rationelle argumenter for klagen.

Man føler ubehag ved at se på den letpåklædte adfærd på altanen, hedder det i klagen. Men så kig dog væk!
Jeg føler ved gud også ubehag ved synet af mangt og meget af det, jeg præsenteres for rundt omkring bl.a. i medierne, uden at jeg af den grund farer i blækhuset.

Er der ikke en behjertet sjæl – måske én af de 4 fordomsfulde lejere – der kan fortælle mig, hvad problemet med de bare bryster på altanen er? Jeg fatter det simpelthen ikke!

Det er sørgeligt, at man i dagens Danmark ikke kan vise slige kropsdele, uden at det straks bliver opfattet anstødeligt. I stedet for at fare frem med bål og brand over denne uskyldighed, burde de krænkede først spørge sig selv, hvilken skade dette syn i grunden kan forårsage – ud over det selvpåførte ubehag, forstås.

Er tiden ikke snart inde til at fravælge hensynet til denne forstokkede og fordomsfulde anskuelse og vise hensyn over for de mennesker, der med deres hele eller delvise nøgenhed blot udfolder sund krops- og livsglæde uden seksuelle motiver og uden at have til hensigt at provokere sine omgivelser?

Faktisk er der brug for at få vist endnu mere naturlig (læs: ikke-seksuel) nøgenhed i det offentlige rum som modvægt mod den omsiggribende seksuelle og photoshoppede nøgenhed, der ses overalt i samfundet til skade for den kropslige selvfølelse hos især de unge.

Lektor Karen Munk, Center for Sundhed, Menneske og Kultur på Aarhus Universitet, udtalte til nærværende avis den 25. juli 2017:

“Der findes en kropsglæde, som er udtryk for livsglæde, og som har direkte forbindelse med friheden til at vise kroppen frem i al sin mangfoldighed. Det handler om sanselighed uden seksualitet. Vi er ved at miste noget dyrebart.”

En udtalelse, der desværre stadig er fortvivlende aktuel.

Torben Larsen
Formand for landsforeningen Danske Naturister

Artikler vedr. sagen:

Unge kvinder var topløse på altanen – så fik de en klagemail

Fik klager over at ligge topløse på altan – nu har Salka og Sofie fået en undskyldning

De lå topløse på deres altan og fik klager. Nu trækker boligselskabet i land og undskylder

Radio-debat på P1 – Er det bare bryster?

Tjek denne

Nøgensvømning i Malmø

Vores svenske kollegaer er ligesom os vandhunde, og derfor er der også nøgensvømning på den …