Sidste nyt

Ungdommens stemmer: Sigrid

Godt de fleste naturister er modne mennesker. Der er desværre ikke så mange unge der bliver tiltrukket vores livsstil. Vi kan have mange idéer om hvorfor situationen er som den er, men måske er det nemmest bare at spørge de unge selv…?

DN har spurgt Sigrid Duekilde om hendes synspunkt og mening, baseret på både hendes egne tanker, erfaringer samt hende deltagelse ved ENY – European Naturist Youth. Sigrid er selv naturist, datter af naturister. Hendes synspunkt er derfor et synspunkt med en naturist vinkel – men samtidigt er det er frisk vinkel fra en helt ny generation.

Der var mange spørgsmål fra vores side. Svarene kommer i en fin fortælling:

sigrid dSigrid: Nøgenhed blandt unge er ikke et tabu. Faktisk er det noget langt de fleste unge synes er spændende, anderledes, og ret vildt at prøve af. Hvad der derimod kan være et tabu er at erklære sig selv for nudist/naturist (meget få unge kender forskellen på det).
Jeg har nævnt for meget få af mine venner at jeg er naturist. For det første fordi jeg ikke synes det er en vigtig del af min person – det er mine forældre, der primært er naturister, ikke jeg. For det andet fordi jeg har haft min tvivl om omverdenens reaktion. I forbindelse med at jeg drog til Berlin, fik jeg dog sagt det til lidt flere og responsen var; “Skal du ned til Berlin og vandre nøgen rundt på Alexander Platz??!”
Nej, langt fra. Og hvordan i alverden udlægger man “Jeg skal til naturist-camp i Berlin” til protest og march i Berlin?
Da jeg først havde forklaret lidt mere synes de fleste egentlig bare at jeg var sej. Det var jo slet ikke slemt at fortælle det.

Selv da jeg var barn var det ikke noget jeg gik og fortalte om, for jeg vidste godt at det var lidt mærkeligt. Jeg havde det ellers ret sjovt på naturist-turene og gik gladeligt i svømmehallen til naturistsvømning hver eneste søndag. Der var ingen modvilje fra mig. Før jeg blev ældre.
Jeg var 6 år gammel, da mine forældre blev medlem af naturistforeningen, så måske handler det også om at jeg kunne huske tiden før de blev naturister. Vi har altid badet nøgne, når det synes naturligt, men det med at være nøgen hele dagen var nyt for mig. En mærkelig ny ide mine forældre havde fået. Min lillebror har altid haft lettere ved at fortælle folk om det og haft et mere afslappet forhold til det hele. Måske fordi han slet ikke husker noget om tiden før vi blev medlem af DN.
Det var egentlig ikke svært at vende sig til naturismen. Alting er jo meget lettere når man ikke har tøj at bekymre sig om, og når alle er nøgne er det jo ikke mærkeligt. Derfor tænkte jeg heller ikke det mindste over at folk var nøgne på tværs af generationer. Det har jeg sådan set heller ikke gjort senere hen.
Da jeg ramte de 14-15 år og begyndte at blive utrolig selvbevidst dalede min glæde ved naturismen. Jeg tror næsten udelukkende “problemet” har ligget i min egen selvbevidsthed, og ikke i det faktum at der var ældre folk til stede. Lige så stille faldt de andre på min alder fra i takt med at jeg også selv stoppede med at komme. Det er jo naturligt nok – man begynder at få sit eget liv og sine egne prioriteringer, og naturismen lå lavt på min prioritetsliste. Sådan tror jeg det er for alle unge og deres forældre, ligemeget hvilken aktivitet der er tale om.
Jeg tror altid at der vil være en teenageperiode, hvor man falder ud af naturismen. Hvis man er vokset op som naturist, vil man ønske at lave noget andet end sine forældre og jeg tvivler stærkt på at man kan rekruttere nye naturister i 14-19års alderen. Det er simpelthen en periode, hvor selvbilledet er for skrøbeligt til at kaste sig ud i den slags.

Den interessante aldersgruppe indenfor ungdomsnaturisme er de 20-30årige. Det er voksne mennesker, klar til at gribe livet og opleve alt der byder sig. De er måske netop begyndt at læse og nyetableret i en ny by og har derfor ikke så stort et socialt netværk. Hvis der fandtes et godt ungdomsnaturistmiljø kunne dette sagtens være oplagt for mange unge.
Hvorfor findes der så ikke dette ungdomsmiljø i naturismen?
For det første skyldes det manglende synlighed. DN er ikke til stede på de platforme og de steder, hvor ungdommen befinder sig.
Man kunne f.eks. gøre sig synlig på universiteter i form af reklame for nøgensvømning eller nøgenrutch-turneringen. Jeg ved at det allerede har været på tale at samarbejde med USG (studenteridrætsforening), hvor forskellige nøgenaktiviteter kunne opslås som alle deres andre sports- og fritidsaktiviteter. Dette synes jeg er et initiativ der skal føres videre.
Festivaler og markedspladser er også et andet rigtig godt sted at reklamere lidt for sig selv. De unge københavnere bruger weekenderne ved Torvehallerne, på Papirøen, Kødbyens Mad og Marked og lignende steder. Her kan man dele foldere ud eller måske få en stand til et passende event. Sommeren bruger de på Distortion, Roskilde, Skanderborg og alle de andre festivaler, og mange unge vil nok være mere åbne for noget så fremmed som naturisme på en festival end i den almindelige hverdag (Eks. Roskilde Festival Nøgenløb).
For det andet kræver det en redefinering af mentaliteten omkring naturisme. Som jeg har været inde på før skal det IKKE være et krav at man er nøgen. Det skal være tilladt at være nøgen. Der er en stor og fuldstændig afgørende forskel på de to formuleringer.
Umiddelbart skulle man ikke tro at det ville være svært at ændre (rent formelt i hvert fald), da alle dem der mener at man skal være nøgen hele tiden stadigvæk gerne må det. Så længe der også er plads til andre, som ikke deler denne holdning. Det er rigtig mange gamle naturister, der skal ændre deres tankegang for at det i praksis vil føles som at der er plads til alle.
Jeg tror ærligt at det vil være lettere at lave en selvstændig ungdomsforening (igen) end at få de mest konservative naturister til at ændre deres regler. Måske er det heller ikke et ønske at de gamle naturister skal ændre på en hel masse, for så risikerer vi jo at miste nogen gode og trofaste medlemmer, hvis der laves for meget om. Tag naturistlejrene som eksempel; en uges sommerlejr, som den foregår i DN er rent ud sagt kedelig for unge mennesker. Dermed ikke sagt at den er dårlig, men den passer ikke til den generation der mangler i DN.
Til ENY-Campen i Berlin oplevede jeg en naturistlejr uden petanqueturneringer og dansktop musik, men med diskoteksfest til langt ud på natten og storby-shopping. Det skaber en helt anden stemning når gennemsnitsalderen sænkes 20-30 år, og det kan umuligt genskabes på lejrene for de ældre DN-medlemmer uanset hvor mange “ungdoms-aktiviteter” man indfører i programmet.
Det nuværende danske naturistmiljø er slet ikke aktuelt for unge. Jeg vil gerne have et nyt, ungt miljø, hvor aktiviteter foregår på en helt anden måde, simpelthen fordi det er en anden generation.

Det hele bunder dog i at der skal skabes synlighed omkring naturismen hos de unge. Alle de andre problemstillinger omkring den nuværende tankegang i DN er slet ikke relevant før der er nogen unge mennesker. Jeg taler jo også kun fra mit eget synspunkt og kan kun gisne om at andre unge vil føle på samme måde. Vi kender ikke problemerne med naturismen idag før vi kender holdningen blandt flere unge. Vi ved ikke hvilke tiltag der skal gøres i foreningen, før der er nogen til at snakke om hvad de er utilfredse med.

 

Tjek denne

NAKED miniGOLF

NAKED miniGOLF @ Camping Kødbyen & Camping Aarhus ‘Camping’ inviterer indenfor til et helt særligt …

1 kommentar

 1. Gert Christensen

  Jeg synes du rammer plet med denne artikel, som er super godt skrevet.
  Jeg må vel efterhånden betegnes som en af de “gamle” med mine 53 år (føler mig dog ikke “gammel” på nogen måde), men da min kone og jeg begyndte som naturister for ca. 6 år siden, blev vi betegnet som “de unge” på den naturistcampingplads vi kom på. Det beskriver vel meget rammende den aldersfordeling, der er på naturistpladser i Danmark.
  Helt anderledes ser det ud, når man er på naturistpladser i Kroatien og Frankrig. Her er alle aldre repræsenteret og det er giver en helt anden stemning, aktivitet og “friskhed” over de steder, vi har besøgt i udlandet, hvor hele familien – i alle aldre – er samlet. Og udbuddet til de unge mennesker er også tilpasset, så der sker noget spændende.
  Ligeledes ser det også totalt anderledes ud på den vinterbadeklub, hvor vi kommer – Jomsborg i Århus. Her er nemlig alle aldre repræsenteret (og vi bader alle nøgne), så det er ihvertfald bevist, at både i udlandet og herhjemme, kommer der unge naturister/nøgenbadere…hvis ellers det foregår under velordnede forhold OG hvis stedet har noget spændende at byde på, som også interessere jer unge mennesker.
  Dine foreslag er gode og konstruktive Sigrid. Håber dit indlæg giver stof til eftertanke hos de rette personer i DN.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *