Sidste nyt

Spencer Tunick besøgte Herning

Den 4. september 2021 var Spencer Tunick for første gang på besøg i Danmark for at fotografere. Spencer Tunick er en amerikansk fotograf, der ofte bruger nøgenhed i sine billeder og har været nyskabende inden for stilarten stilleben med sin store opsætninger af nøgne mennesker.

En af deltagerne ved Tunick's installation i Herning var Jakob Stoustrup, som vi har bedt om at fortælle lidt om eventet. Jakob Stoustrup er ikke medlem af Danske Naturister, men han skriver til os, at han i stort omfang deler vores værdigrundlag, og derfor gerne vil dele sine oplevelser med os. Han fortæller:

Spencer Tunick havde sat sig ind i Hernings lange historie med tekstilindustri. Den historie afspejler sig i øvrigt også i arkitekturen på HEART-museet, hvor eventet foregik. Museets amerikanske arkitekt, Steven Holl, har i øvrigt ved udformningen af museet ladet sig inspirere af tekstiler, bl.a. i teksturen af facaderne og bygningernes form. Spencer Tunick havde derfor valgt at komponere sine billeder ud fra et tekstil-tema ved at lade de hundredvis af nøgne kroppe indgå i kompositionerne med lige så mange hvide lagner, som han brugte i forskellige kreative sammenhænge med modellerne.

For de fleste deltagere var det givetvis en meget grænseoverskridende oplevelse at optræde helt nøgne med et stort antal vildtfremmede mennesker. I begyndelsen hyllede mange deltagere sig i lagnerne mellem optagelserne, men efterhånden som dagen skred frem, kunne man mærke, at deltagerne havde vænnet sig til blottelsen og optrådte mere frit.

Eventet var velsignet med et for Danmark helt enestående dejligt vejr. Solen skinnede hele dagen fra en skyfri himmel og frygten for en iskold septemberdag uden beskyttende tøj blev gjort til skamme. Det har helt sikkert gjort den berømte fotograf glad med det flotte sollys på de nøgne kroppe og de hvide lagner. Særligt den sidste serie billeder nød godt at det fantastiske vejr. Her flyttede Tunick deltagerne ned foran søen ved HEART-museet og lod alle deltagerne holde lagnerne op foran sig, så den nedgående sol tegnede smukke skyggebilleder af de mange nøgne kroppe på hver sit lagen.

Som ved alle Spencer Tunick events var der deltagere af flere køn, flere etniciteter, mange aldre og alle tænkelige kropstyper. I en tid, hvor der er snævre kropsidealer, der f.eks. bidrager til at give mange unge et dårligt selvværd, og en høj grad af erotisering af den nøgne krop, er det utroligt befriende at opleve hvordan Tunick skaber stor æstetik af de mange nøgne kroppe i en helt aseksuel kontekst og med meget høj diversitet. Tunick får helt almindelige kroppe til at fremstå med stor skønhed som en del af det samlede værk, hvor de nøgne kroppe bliver til smukke skulpturelle elementer. Det var en kæmpe oplevelse at prøve selv at lægge krop til tilblivelsen af et spændende kunstnerisk værk sammen med hundredvis af andre mennesker, der også havde samlet et stort mod til at smide tøjet i al offentlighed.

Jakob Stoustrup blev desuden interviewet i forbindelse med en reportage til radioprogrammet "Kulturen på P1". Reportagen kan genhøres her.

John Weiss Andersen deltog også i eventet. Her følger hans oplevelse af dagen:
Hele projektet blev ændret fra starten, da forsyningerne af bodypaint ikke kom frem, så det blev i stedet hvide lagner kombineret med 200 nøgne kroppe. Jeg fik øje på nogen ganske få, som jeg i forvejen kendte fra naturistmiljøet ligesom der var nogen stykker, som jeg havde set et par gange før.

Det var bemærkelsesværdigt, at der var stort set lige mange kvinder og mænd. Ved rene naturistarrangementer plejer der at være klar overvægt af mænd. Der var også væsentlig flere unge, end vi plejer at se, så det var klart, at sådan et arrangement tiltrak andre end deciderede naturister. Umiddelbart vil jeg tro, at en pæn del af deltagerne ikke i forvejen har været vant til at være nøgne sammen med andre.

Arrangementet foregik som 4 store opstillinger med et par poseringer i hver opstilling. De små perfektionistiske korrektioner i opstillingerne tog forholdsvis lang tid, så man nærmest gik ind i sig selv i en meditativ tilstand - - når jeg havde fundet min position, hørte jeg kun ude i periferien, at der blev dirigeret rundt med andre.

Ved de første 3 opstillinger talte jeg kun med de omkringstående om noget helt praktisk med at holde den rigtige plads i formationen m.v., men ved den sidste opstilling blev der lidt overskud til at tale lidt mere.

Jeg havde to små samtaler, som illustrerer mangfoldigheden i  projektet. Ved den sidste opstilling stod jeg ved siden af en helt ung pige, som var på besøg ved en veninde i Herning, hvor de så en notits om arrangementet. Vi gør det s’gu, sagde de i munden på hinanden. Hun fortalte så, at hun ALDRIG havde badet nøgen endsige været nøgen offentligt, og at hun bare var helt overvældet over, hvor naturlig og tvangfri man kunne være nøgen overfor totalt fremmede personer. Jeg kunne fornemme, at jeg stod ved siden af en fremtidig naturist.

Da jeg til sidst var ved at tage mit tøj på, stod jeg ved siden af en kvinde, som havde fået trusserne på og var i gang med BH’en, da hun sagde: Nu har jeg været nøgen sammen med alle de mennesker i tre timer uden at skænke det en tanke, og så bliver det lige pludselig intimt, når jeg tager undertøj på.

Der gik et lille skår i glæden, da et fjols sneg sig ind og forulempede en af kvinderne, men det smittede ikke af på hele arrangementet i den grad, som avisartiklerne kunne tyde på.

Hvis Spencer Tunick en anden gang laver et arrangement i Danmark, kan jeg kun opfordre til at møde talstærkt op.

Tjek denne

Saunagus i det fri på Nørrebro

2023’s første måned har været grå og kold, energikrisen kradser og et besøg i de …