Sidste nyt

Saunagus i en litauisk sauna.

Danske Naturister – Trekanten havde inviteret til at prøve gus ved Damp Gaarden i Bredsten, og vi mødte 12 forventningsfulde naturister op.

Udefra så det absolut ikke imponerende ud, da det er indrettet i en bygning i et nedlagt landbrug, men da vi kom indenfor!!! For pokker en flot reception bad og opholdsstue, hvor der er dækket op med små hapser, diverse urtete og koldt vand til forplejning.

Saunaovnen er brændefyret, så der er ca. 600 grader i brænderummet, og ovnen er indkapslet i (vist nok) fedtsten, så den afgiver varmen meget mere blidt end de sædvanlige saunaer med fritliggende sten. I øvrigt skal der skal åbnes en låge for at hælde vand på.

Seancen varede hele eftermiddagen, så i må bære over med, hvis jeg har glemt noget.

På trods af den høje varme i brænderummet blev gusen afviklet ved kun ca. 45 grader men til gengæld en gigantisk luftfugtighed.

 

Gusmesteren havde forberedt ris af kviste med blade fra lokale træer, buske og urter, som lå i et kar med vand. Jeg kunne registrere hæg, eg, gråbynke, mynte, gran og pil. Der var flere andre, som jeg ikke kunne identificere.
Der kom på intet tidspunkt æteriske olier på den varme saunaovn. I et enkelt tilfælde dryppede gusmesteren en smule olie på sin vifte, så aromaen blev båret blidt rundt i den fugtmættede luft.

I et andet tilfælde havde han 2 varme stålskåle med groft salt i den ene. Han sprayede en æterisk olie på saltet og hældte det fra den ene skål til den anden lige foran hver enkelt deltagers ansigt, så vi fik aromaen.
Ellers blev viften udelukkende brugt til at vifte frisk luft ind i saunaen, og gusmesteren svingede overhovedet ikke med håndklæder, som vi ellers er vant til.

De forskellige ris afgav meget diskrete dufte, og han hentede varme ned med riset, så hver enkelt deltager fik varme og duft leveret direkte til krop og næse. Med en del af risene blev vi pisket, så vi både fik varmen i kroppen og duftene i næsen.

Medens vi var godt svedige fik vi en saltpeeling til kroppen og lun flydende honning til ansigtet. Efter peelingen fik vi hver en halv appelsin til at smøre kroppen med.

Gusen blev afviklet i 3 sessioner med gode pauser imellem, så vi kunne spise, drikke og slappe af både i opholdsstuen og på terrassen udenfor.

Efter de 3 sessioner var der fri leg, hvor vi fik instruktion til selv at jonglere rundt med risene – hente varme ned fra loftet, piske vores egen og de andres krop blidt, overføre varme med riset til eventuelt ømme led og så en kande vand ned over hovedet til sidst.

Selv om jeg har let ved at svede, har jeg aldrig nogensinde svedt så meget som ved denne saunagus, og jeg oplevede på intet tidspunkt, at hjernen var ved at koge over, som jeg ellers en gang imellem oplever ved en gus med højere temperatur.

Vi sluttede af med at lege fakir på et sømbræt.

Tjek denne

Beretning fra Haraldslund

Den 16. februar 2024 der for anden gang afholdt kurbadsaften i Haraldslund Svømmehal. Aftenen startede …