Sidste nyt

På cykeltur i Bidstrup Skoven

Vi efterlyser jævnligt naturistoplevelser fra vores medlemmer, som vi kan dele til inspiration for andre medlemmer – det være sig gode ferieoplevelser, bizarre situationer eller ligefrem oplevelser, der knytter sig til letsindig omgang med nøgenhed, hvis udfald kan tjene som eksempel til skræk og advarsel!

Jeg vil hermed også bidrage med en ferieoplevelse – af typen mikroeventyr. Udtrykket, som TV2 Lorry lancerede, dækker over den type ferie, som holdes herhjemme under primitive former af dem, som bevidst har fravalgt bilkøer, aflyste flyafgange, forsvundet bagage, solskoldninger, dyre turistfælder og udlejningsbiler til overpris. Eller måske blot med et ønske om at holde en ferie med god klimasamvittighed.

Jeg ved ikke, om jeg blev inspireret af Jonas Vindegaard fra Tour de France eller Martin Duekildes beretning om sine oplevelser på cykel (se Årsskrift 2020), men jeg fik en pludselig indskydelse til at byde mig selv på en ’overlevelsestur’ i mit foretrukne nøgenvandreområde, Bidstrup Skovene, nord for Ringsted på Sjælland.

Det skulle selvfølgelig foregå på cykel (med tøj på til og fra skoven, nøgen i skoven).

For dig er 33 km. måske ikke det store, men i mit tilfælde som bedaget naturist krævede de forventede strabadser en nøje forberedelse af både mental og fysisk art. Hvad fik jeg brug for på den 33 km. lange tur fra Sorø til skoven og hvad med hjemturen dagen efter? Og hvor meget luksus kunne jeg tillade mig at lukrere på under opholdet?

Oppakningen måtte endelig ikke fylde for meget, så der måtte prioriteres. Lappegrej, cykelpumpe og rødvin var et must, ligesom soveposen fra T. Hansen til 249 kroner viste sig uundværlig for at sikre et minimum af søvn i skoven. Jeg havde fravalgt liggeunderlaget, da det ville fylde for meget på cyklen. I stedet satsede jeg på, at indsamlede blade i skovbunden ville kunne yde den ønskede komfort.

Hvor meget proviant og hardware, der kunne komme med, blev bestemt af min kones cykel-saddeltasker, som jeg havde lånt til lejligheden. Det største rum blev indrettet til kølerum med tyk foring, og køleelementet var en lille flaske isvand.

Jeg skal ikke trætte dig med, hvad jeg ellers havde fundet nødvendigt at medbringe, men jeg gik frem efter en pakkeliste, som jeg havde brugt 2 dage på at udtænke.

Turen derop forløb lettere end forventet. Jeg ankom til skoven klokken 10 om formiddagen. Solen bragede igennem, og temperaturen havde allerede sneget sig op på behagelige 24 grader.

Efter en tiltrængt pause var planen dén at indtage den medbragte frokost ved Avnsø, én af Danmarks reneste badesøer, også beliggende i Bidstrup skoven.

Men næppe havde jeg fået mig sat tilrette, før en yngre mandsperson henvendte sig til mig.

Han var lærer og ville lige informere mig om, at der om lidt ville indfinde sig 120 efterskoleelever, som også havde udset sig søen som et passende sted for frokosten. Han vidste godt, at man måtte være nøgen i skoven og ved søen, men var tydeligvis utilpas ved min manglende påklædning. Drengene ville nok ikke tage synderlig notits af mig, mente han, men pigerne var han usikker på.

Så for nu ikke at spolere skoleudflugten, hørte jeg mig selv sige, at jeg da gerne fortrak i den time, deres ophold ved søen ville vare. Hvilket storsind!

Da jeg vendte tilbage halvanden time senere, var elever og lærer forsvundet, men nu var søen indtaget af omkring 30 andre personer af blandet køn og alder. Dém havde jeg ingen problemer med og omvendt, så vidt jeg kunne vurdere.

Dagen gik med mange vandreture, hvor jeg mødte flere, der efter eget udsagn også kunne lide at nøgenbade i søen.

Blomstrende åkander i en tilstødende sø

Blomstrende åkander i en tilstødende sø

Selv om jeg var spændt på, hvor stor en del af skovens rige dyreliv, der ville opsøge mig i løbet af natten, forløb denne ganske udramatisk. Jeg blev dog bevidst om to besøg: En skarnbasse og flere myg.

Skarnbassen havde som mål for sin natlige udflugt udset sig min tomme øldåse, som jeg uforstandigt havde ladet ligge tæt ved soveposen. Den var kravlet ind i dåsen, som den selvfølgelig ikke kunne komme ud af igen. Under stor ståhej og spektakel forsøgte den uden held at genvinde sin frihed ved egen hjælp. Den måtte hjælpes.

Myggene udgjorde et studium for sig. På apoteket i Sorø havde jeg købt en spray mod insekter og flåter. Den viste sig ganske effektiv over for de blodsugende bæster.

I stedet for febrilsk at baske ud efter myggene, lod jeg den påførte spray gøre sin virkning. Myggene kom meget tæt på hovedet, den eneste legemsdel, der var tilgængelig for dem, men de fortrak efter adskillelige tilnærmelser.

Der er mange lyde i en skov om natten. Pludselige fugleskrig (en ugle?) og rådyrs smælden, for at nævne et par stykker, men den mest forunderlige lyd, jeg oplevede, var bladenes uophørlige raslen i trækronerne. Der må jo have været et minimum af vind, siden bladene lod sig høre på den måde. Det lød fuldstændigt som regn, hvad det bestemt ikke var!

Som det ses på billedet, havde jeg bredt et stykke plastik ud mellem soveposen og løv-underlaget. Dette for at undgå den værste fugt fra jorden.

Næste gang må jeg dog sørge for at skrabe lidt flere visne blade sammen som underlag, da komforten lod noget tilbage at ønske!

Næste dags morgen gjaldt det bare om at komme hjem. Dels hev kaffetørsten i mig, dels ville jeg helst cykle, inden det blev alt for varmt.

Men jeg fik en god tur uden uheld og uforudsete hændelser af betydning. Jeg lærte, at tomme dåser ikke skal ligge ned i skovbunden om natten, og jeg oplevede en pragtfuld solopgang gennem skovens træer. Et sådant mikroeventyr burde alle unde sig. Danmark er et vidunderligt sted at feriere, især om sommeren!

/Torben Larsen

Tjek denne

Beretning fra Kreta, sommeren 2022

Naturistferie 2022! At der hele vejen rund i Danmark ligger strande af den bedste karat, …