Sidste nyt

Naturister i “Go’ morgen Danmark”

Nøgenhed i medierne påkalder sig gerne stor opmærksomhed, og hvis den vises i landsdækkende TV, vil interessen tilsyneladende ingen ende tage.
Som nu den 8. september, hvor et par naturister i bar figur redegjorde for deres livsstil i Go’ morgen Danmark.
På bare ét døgn kunne 2 Facebook-grupper samlet prale med over 4000 opslag på begivenheden! Og kommentarerne, positive som negative, stod i kø!

På den baggrund tænker jeg som den ene af de to deltagere, at det måske kunne være på sin plads at få en redegørelse fra hestens egen mund mht. de faktiske begivenheder i Orangeriet (studiet i Tivoli), og hvad der gik forud for udsendelsen.

Den 7. september, altså dagen før, modtog jeg en mail fra Go’ morgen Danmark med en forespørgsel om min deltagelse i udsendelsen næste morgen. Man ville gerne have et interview med én fra Danske Naturister, der havde været med som gæst på Haaning Collection, bilmuseet i Bagsværd. TV2 Lorry havde nemlig dokumenteret, at vi her havde været nøgne under den guidede rundvisning blandt bilerne, hvilket åbenbart blev anset for at være så spektakulært, at det krævede en nærmere forklaring på landsdækkende TV.

Umiddelbart efter mailen modtog jeg en sms fra Go’ morgen Danmark, at man gerne ville have flere deltagere med i studiet. I ligestillingens navn forhørte jeg mig derfor hos flere af foreningens kvindelige medlemmer, men på nær én takkede de alle nej med henvisning til arbejde og aftaler.

Den ledige var Kristina, som heldigvis deler min vision om at ’afkriminalisere’ den nøgne krop ved aktivt at udstille den i det offentlige rum ledsaget af en forklaring på, hvorfor det er nødvendigt.

Journalisten fra Go’ morgen Danmark og vi naturister var enige om, at det ville virke absurd, hvis Kristina og jeg fremførte vores ønske om normalisering af nøgenhed i det offentlige rum – fuldt påklædte. Det hang ikke sammen. Vi skulle selvfølgelig være nøgne i studiet for at give budskabet vægt!

Det gav så TV2 et problem: Hvordan kunne man opfylde vores ønske om nøgenhed uden at krænke seerne? Jeg foreslog, at man, som man ofte gør i lignende dilemmaer, bragte en ’advarsel’ på skærmen inden udsendelsen. Dette fravalgte man til fordel for den løsning, hvor vi under interviewet stod op bag en skranke, og hvor kameravinklen godtgjorde, at vi vitterlig var nøgne uden at vise kønsdele.

Jeg skal som den første beklage denne løsning, der jo er imod vores principper, men omvendt måtte seerne kunne forstå, at hvad de ikke så, det gjorde personalet på stationen så til gengæld plus de gæster til udsendelsen, der stadig opholdt sig i bygningen – og de var mange!

På et spørgsmål fra mig om, hvorvidt vores nøgenhed kunne skabe problemer, blev der svaret, at alle i huset var blevet orienteret på forhånd. Der var da heller ingen reaktion at spore hos de tilstedeværende ’tekstilere’! Men som Kristina gjorde mig opmærksom på: ’Prøv at lægge mærke til, hvor stift de kigger dig i øjnene’!

Ingen elevatorblikke her!

Lige før udsendelsen gik i gang, spurgte jeg studieværten Adam Duvå Hall, hvor lang tid interviewet var sat til. ’6 minutter’, sagde han. Da han fornemmede min skuffelse over den korte tid, må han have brugt sin indflydelse på det rigtige sted, for han fik skaffet os lidt ekstra ’taletid’. Heldigvis. Vi havde jo meget, vi gerne ville delagtiggøre seerne i.

Snakken om vores besøg på bilmuseet og nøgenbowlingen i Haslev tog nu ikke så lang tid, så Adam fortsatte med at spørge ind til vores trængsler med den naturlige nøgenhed. Det er vi ham taknemlig for.

Kristina og jeg fik i hvert fald indtryk af, at vi under interviewet fik berørt nogle ’ømme’ punkter. Reaktionen på Facebook bekræfter dette indtryk!

Vi håber nu på, at der vil komme en opfølgning på udsendelsen, så vi kan komme ud med den resterende del af vores budskab!

Torben Larsen
Formand for Danske Naturister

Tjek denne

Program for landslejr 2024 på Langeland

Den 6. – 9. juni 2024 inviteres medlemmer af Danske Naturister med på landslejr på …