Sidste nyt

Folkemødet på Bornholm 2019

Danske Naturister var inviteret med til en paneldebat den 15. juni arrangeret af folkekirken, og som med titlen ’Den nøgne sandhed’ ville sætte fokus på tidens kropsforskrækkelse, og hvad den gør ved især de unges trivsel. Det er al ære værd, at også folkekirken har indset problemet med kropshysteriet og vil bringe det frem i lyset.

Paneldeltagerne bestod af en sognepræst, en højskolelærer, en journalist og undertegnede samt en ordstyrer.

Er der for lidt eller for meget nøgenhed i det offentlige rum? Er det danske frisind en saga blot, eller gemmer vi os bag filtre og fordomme for at beskytte os selv? Kan vi komme tættere på os selv ved at tage tøjet af, eller skal vi have figenbladene frem igen? Disse og andre lignende spørgsmål blev debatteret i panelet.

Man ville måske som udgangspunkt have forventet en forudbestemt uenighed blandt paneldeltagerne, idet nøgenhed jo ikke just er noget, man forbinder med folkekirken og den kristne livsanskuelse. Men alle var rørende enige: Vi har for meget seksuel og for lidt naturlig (i betydningen ikke-seksuel) nøgenhed i det offentlige rum, og alle fandt frisindet udfordret. Så i stedet for en diskussion for og imod nøgenhed, blev en stor del af den 1 time lange debat anvendt på et par af deltagernes frustrationer over egen kropsskam og blufærdighed.

Formålet med min egen fysiske nøgenhed under debatten (som jeg forinden havde indhentet tilladelse til hos de øvrige paneldeltagere) var at provokere tilhørerne til at fremkomme med argumenter imod min fremtoning, altså den naturlige nøgenhed. Jeg bad direkte om, at eventuelt krænkede delagtiggjorde panelet i forargelsen i stedet for at forlade teltet. Ingen forlod teltet, og ingen gav udtryk for forargelse.

 

 

 

 

 

 

 

Der var stor spørgelyst blandt publikum. Det var interessant og meget positivt, at især unge havde mange spørgsmål både under og efter debatten.

Det var tydeligt, at debattens tema optog dem, og flere kunne berette om vanskeligheder i deres omgangskreds med at tolerere nøgenhed i bred forstand.

Der indløb flere bud på, hvordan disse situationer kunne tackles.

 

 

 

 

 

 

 

Jeg havde håbet at få lejlighed til at afslutte mit indlæg under debatten med nedenstående citat, der på glimrende vis perspektiverer det skrantende frisind.

Det nåede jeg desværre ikke, så det kommer her:

 

’Der findes en kropsglæde, som er udtryk for livsglæde, og som har direkte forbindelse med friheden til at vise kroppen frem i al sin mangfoldighed.

Det handler om sanselighed uden seksualitet. Vi er ved at miste noget dyrebart.’

(Lektor Karen Munk, Center for Sundhed, Menneske og Kultur på Aarhus Universitet)

Torben Larsen

 

 

 

Tjek denne

Beretning fra Endelave, ø-tur 2022

Hyggelig og vellykket. To ord som jeg efter at have spurgt mig lidt omkring konkluderer …

3 Kommentar

  1. Godt indlæg. Og meget modigt af dig at stille op nøgen. Selv om jeg jo selv er naturist, tror jeg ikke, at jeg ville ha’ haft modet til at gøre det.

  2. Jørgen Nielsen

    Godt gået Torben!

  3. Rigtig positiv læsning. Som altid er vores formand god til at tale vores sag.
    Dejligt at høre at de unge mennesker viser interesse.

    Det får mig til at tænke på om man landsdækkende på et tidspunkt skulle åbne op for en “gratis weekend” rundt omkring i Danmark for de unge.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.