Sidste nyt
Hjem / arkiv / En skildring af naturisternes besøg på museum

En skildring af naturisternes besøg på museum

En skildring af naturisternes besøg på Rudolph Tegners Museum og Statuepark i Dronningmølle, Nordsjælland

”Det er som om de vil sige os noget”, lød en kommentar fra en af naturisterne om de flere meter høje klassiske skulpturer, der er udstillet i den højloftede grå betonbygning. Og sikkert var det, at vi følte en vis samhørighed med de nøgne gipsfigurer i rummet.

Vi var inde på billedhugger Rudolph Tegners museum i anledning af en nøgenfoto-session instrueret af kunstfotograf Esben Fog fra Odense med deltagelse af 28 naturister. Formålet var at skabe opmærksomhed om tidens forkvaklede kropssyn, dels i form af en senere fotoudstilling, dels som indslag på de sociale medier.
Sammenstillingen af de nøgne naturister med de lige så afklædte skulpturer havde en stor symbolværdi, som Esben søgte at udnytte i sine fotografier. Han havde på forhånd tegnet nogle skitser af de forskellige opstillinger, men det kneb med at holde samling på tropperne, når billederne skulle tages; vi havde for travlt med at bevæge os rundt og betragte værkerne.
En af opstillingerne involverede nogle ’musikanter’, der på instrumenter medbragt af Esben skulle foregive at spille op til dans. De dansende naturistkvinder med hinanden i hånden tog så turen rundt om Tegners værk ’Danserinder’, mens Esben knipsede løs. Scenariet må have inspireret et par af de tilstedeværende, for pludselig lød ’Nu går våren gennem Nyhavn’ på guitar fra et hjørne i rummet. Vi istemte den glade Søren Bramfris lærkesang og var herefter klar til næste optagelse. Et festligt indslag, men gad vide, hvad Rudolph Tegner ville have sagt.

Fotosessionen blev afviklet den 18. juni, og det var planen, at vi efter de indendørs optagelser skulle fortsætte seancen ude i den tilstødende park med 14 bronzeskulptur-værker. Imidlertid var det i mellemtiden blevet køligt og blæsende, så det blev besluttet at udskyde fotograferingen udendørs til en gang i juli.
Datoen blev efterfølgende fastsat til den 23. juli med den lidt kedelige konsekvens, at vi på grund af feriesæsonen måtte undvære op mod halvdelen af de naturister, der deltog den 18. juni.

Men også fotograferingen udendørs bød på udfordringer for Esben; ikke så meget på grund af omkringfarende naturister, men på grund af drivende skyer.
Seancen var sat til mellem kl. 17 og 20, for i det tidsrum ville lyset være perfekt til formålet. Altså under den forudsætning, at det ikke var overskyet, og det var det for en del af tiden. Så bedst som naturisterne var kommet på plads og havde indtaget deres stillinger, forsvandt solen bag en sky, og når den kortvarigt dukkede op efter laaaang tid, havde flere af modellerne mistet koncentrationen og stillingen til fotografens store frustration.
Esbens timing blev også forstyrret af TV2-Lorry, som dukkede op med interviewer og kameramand, en drone og andet teknologisk udstyr, der skulle sikre en brugbar reportage af begivenheden til regionaludsendelsen klokken 19.30. Kanalen havde fået nys om vores event, og de ringede på selve dagen ved 15-tiden og meldte deres ankomst. Da det var en direkte udsendelse, måtte Esbens planer rette ind.
Dronen gik for øvrigt i stykker umiddelbart efter ’opsendelsen’. Med sit kamera skulle den ellers have krydret reportagen med optagelser af området og naturisterne set i fugleperspektiv.

Det var ikke helt så enkelt at få adgang til museet. Direktøren, Luise Gomard, havde betinget sig, at museet ikke blev taget til indtægt for vores politiske holdninger, dvs. at museet skulle fremstå neutralt og blot lægge arealer til. Ligeledes skulle det foregå en mandag, hvor museet i forvejen ville være lukket, og der skulle sættes skilte op ved indgangene til parken, der ’advarede’ de besøgende her om nøgenhed på området. Endelig måtte Danske Naturister tegne en ansvarsforsikring med sigte på de skader, som foreningens medlemmer kunne anrette inde på museet. Nok var vi nøgne, men vilde og uciviliserede – langtfra. Allerhøjst lidt højrøstede.
Tilladelsen blev således givet ud fra det kunstneriske potentiale og løftet fra os om, at de stillede betingelser blev opfyldt. Til gengæld blev vi stillet i udsigt, at hvis fotografierne efter endt redigering havde opnået en tilstrækkelig høj kunstnerisk kvalitet, så kunne Esben få lov til at udstille disse på museet.

Lad os håbe, at fotografierne finder nåde for direktørens blik!

Tjek denne

En reminder om wellness-aften i Randers

Der er stadig billetter til Adam & Eva aften i Randers d. 22.02. Lidt mere …

1 kommentar

  1. Anton E Antonsen

    Hey
    Ang. Museum besøget. Jeg var en af dem, som var med rundt og blive fotograferet af ægteparret. Det kunne værre rart at få lejlighed til at se de foto’es eventuelt, at købe et eller flere ( personlig brug naturligvis )
    Er der ikke andre museer, hvor vi kunne lave denne event ? Udstillinger m.m.
    Kunne vi ikke lave et foredrag til skolerne! angående det naturlige og rigtige, at man efter gymnastik, så går i bad og derved forstælle, at den nøgne krop er naturlig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *