Sidste nyt

En erindring fra Naturens Dag

Naturens Dag, søndag den 10. sept. 2017

Deltagerne mødtes kl. 14 på det annoncerede sted i hjørnet af den store parkerings-plads lige syd for Tisvildeleje.

Det var ikke naturister alle sammen; fire af deltagerne kom alene på grund af svampene og lod sig ikke afskrække af vores nøgenhed. Faktisk var den samlende interesse svampene, og unge som ældre styrtede rundt i skoven og ’hjembragte’ flere pragteksemplarer fra skovbunden. Disse blev herefter artsbestemt af vores medbragte ekspert, Martin Vestergaard, som til næsten hver en svamp kunne knytte en kommentar af stor underholdningsværdi. Mange kuriøse ting om naturen kom således frem i lyset.

Vi var 13 deltagere foruden guiden, 8 påklædte – heraf to børn – og 5 nøgne. Vejret var godt og solen fremme, så det blev også til en dukkert for et par af deltagerne.

Det var en fornøjelse for os naturister at konstatere, at de fremmødte ’tekstilere’ tilsyneladende anså vores nøgenhed som helt ok, når bare de lige fik lidt tid til tilvænningen. Sådan var det: Da overraskelsen ved synet af os nøgne mennesker efter et par sekunder havde lagt sig, kunne vi alle koncentrere os om det væsentlige, nemlig svampene og naturen.

Arrangementet var sat til at vare 2 timer, men vi var jo i godt selskab, så tiden fløj af sted. Vi gik sammenlagt omkring 4 kilometer på grusstien, men der var mange afstikkere, især i den forunderlige Troldeskov, der med sine krogede stammer og grene gav os indtryk af at færdes i et eventyr.

Apropos Troldeskoven fortalte Martin, at grunden til træernes forkrøblede udseende er, at en bestemt type sommerfuglelarve gnaver af topskuddene. Hvorfor så ikke af andre træer? Fordi træerne i Troldeskoven i forvejen er svækkede på grund af den næringsfattige sandjord på stedet. De har derfor ingen modstandskraft mod larverne, som derfor har frit spil.

Og vi mødte den fredede og meget sjældne orkidé, Knærod, som dog ikke gør meget stads af sig. Faktisk var det heller ikke orkideen, som Martin havde fokus på, men en endnu sjældnere svamp, som normalt lever i symbiose med den sjældne plante. Den fandt vi dog ikke ved denne lejlighed, skønt alle deltog i eftersøgningen. Et sjovt syn må det ha’ været, med næserne i skovbunden og alle disse mere eller mindre afklædte bagdele stikkende lige op i vejret. Man ser det for sig.

Under den efterfølgende snak på parkeringspladsen, 3 timer efter starten på turen, tilkendegav deltagerne stor tilfredshed med dagens oplevelser, og nøgenheden – den blev slet ikke kommenteret.

Torben Larsen


Tjek denne

Beretning fra Kreta, sommeren 2022

Naturistferie 2022! At der hele vejen rund i Danmark ligger strande af den bedste karat, …