Sidste nyt

En dag på Nytorv – oplevet af Torben Larsen

DN Nytorv25072016 0030Som det vil være de fleste bekendt, kan man i disse dage se nøgne damer på Nytorv i København. Mathilde Grafströms udstilling ’Female Beauty’ åbnede mandag den 25. juli under stor mediebevågenhed. Pressedækningen var massiv! Måske ikke så meget på grund af Mathildes fotostater eller Bertel Haarder, der indledningsvis klippede snoren over, men på grund af de fremmødte naturister, der i al deres frisindede nøgenhed spankulerede frit omkring hendes kunstværk.
Heldigvis havde vi forinden søgt og fået politiets tilladelse til, at vi fra kl. 14 til 15 måtte være nøgne på Nytorv med det formål at understøtte kunstværkets budskab henvendt til kvinder: Kæmp imod dit negative selvbillede og elsk din krop, som den er. Alle (kvinde-?)kroppe er jo smukke.

Vel nok til Mathildes og pressens store skuffelse var udbuddet af levende nøgenhed på torvet stærkt begrænset. Kun ti personer eller deromkring blev det til. Mathilde havde ellers været meget optimistisk med fremmødet på naturisternes vegne. ’Regn med, at op mod 200 mennesker smider tøjet’, sagde hun inden forestillingen og forklarede, at det var hendes plan, at de mange nøgne kvinder skulle stå på et repos oven på kunstværket og lade sig beundre af de mange mænd, nøgne som påklædte, der tog opstilling ved kunstværkets fod.
På den måde hyldede man kvindekroppen, og de 4(!) opstillede kvinder kunne nu gøre op med deres måske lave selvværd.

Hvorfor gjorde vi det – altså smed tøjet, eller nok så interessant: Hvorfor var der så mange, der valgte ikke at gøre det?
Vi gjorde det af to grunde: For det første er det umanerlig dejligt at være nøgen – det ved alle naturister, så det behøver ingen videre forklaring. Og den anden grund var jo at støtte op om kunstværkets idé. Se os naturister; vi er ikke kropsforskrækkede, vi tør gå forrest i kampen mod den seksualiserede nøgenhed og har ingen problemer med at vise os frem, som Gud og vi selv har formet os. Vores nøgenhed er ganske ufarlig og bør ikke kunne provokere nogen.

Det var formodentlig en blanding af princip og manglende mod, der gjorde, at mange ikke blottede sig som os andre. ’Naturisme er en livsstil, hvor mennesker uden kønnenes adskillelse færdes uden tøj, når vejr og omgivelser gør det naturligt med henblik på øget selvrespekt, respekt for andre og for miljøet’, som det hedder i vores definition af, hvad naturisme er.
Her gjorde omgivelserne det ikke naturligt at være nøgen, ergo måtte vi i den gode sags tjeneste se os ude af naturismen for en stund!

DN Nytorv25072016 0064’Jeg gi’r sgu en fadøl’, lokkede Jørgen og pegede over på torvecafeen (stadig Nytorv, dog). Og minsandten om ikke vi blev modtaget med åbne arme, ja, vi fik oven i købet rabat grundet vores manglende påklædning: 30 kroner for en stor fadøl mod ellers 49 kroner!
Ærgerligt at tilladelsen kun gjaldt 1 time! Udstillingen varer til den 5. august.

Tjek denne

Camping i Aalborg

RYGTET om dens død er stærkt overdrevet. Nu har vi været i 3 dage på …

2 Kommentar

  1. Troels Jørgensen

    Jeg forstår ikke, hvordan Spencer Tunic kan samle nøgne mennesker til en fotosession i tusindvis endda i katolske lande. I Danmark kommer der højst 10.
    Er der noget vi kan gøre anderledes?

    • Spencer Tunick: En af de første handlinger (i mange, mange år) og kun få deltagere kom. Han er nu kendt. Alle ved, at tusindvis komme til ham. Dette gør det nemt for deltagerne at afgøre.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *